Onderneming

Personenwagen

WAT IS EEN BA AUTOVERZEKERING?

Bij een ongeval dekt de BA-autoverzekering de schade aan derden wanneer jij (of jouw passagier) daarvoor aansprakelijk bent. Vandaar de naam BA of burgerlijke aansprakelijkheid. Als je een ongeval veroorzaakt met jouw auto, vergoedt je verzekeraar dus de tegenpartij. Deze verzekering is wettelijk verplicht en zonder kun je met je wagen de openbare weg niet op.

Als je een auto-ongeval veroorzaakt, kunnen de financiële gevolgen bijzonder hoog oplopen. Soms tot honderdduizenden euro's. De BA auto zorgt ervoor dat je niet zelf voor de kosten moet opdraaien.

WAT DEKT DE BA-AUTOVERZEKERING?

+ schade aan tegenpartij: auto, gebouw, openbare weg…

+ lichamelijke letsels tegenpartij

+ lichamelijke letsels van je passagiers

+ gratis bijstand na ongeval

- schade aan uw auto

- schade aan eigen goederen in je auto

- eigen lichamelijke letsels- pechbijstand

- rechtsbijstand

VERGOEDT DE BA-AUTOVERZEKERING ALTIJD ALLE SCHADE DIE IK VEROORZAAK MET MIJN WAGEN?

Deze verzekering vergoedt enkel schade waarvoor de bestuurder of een passagier van jouw wagen aansprakelijk is. Als je geen fout hebt gemaakt, en je dus ook niet aansprakelijk bent, komt deze verzekering niet tussen.

Als je bijvoorbeeld door een flauwte de controle verloor en tegen een andere auto reed, kon dat niet voorkomen worden. De chauffeur van de auto die je aanreed zal dus geen aanspraak kunnen doen op jouw verzekering, maar wel bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Dit fonds zal de schade in jouw plaats vergoeden.

 

IN WELKE LANDEN BEN IK GEDEKT DOOR MIJN BA-AUTOVERZEKERING?

Op de groene kaart (je verzekeringsbewijs) staat in welke landen de autoverzekering geldig is. Concreet ben je als Belg minstens verzekerd in alle 28 deelstaten van de Europese Unie, plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Meestal zijn daar ook Zwitserland, Tunesië en Turkije bij. Controleer de groene kaart als je op reis vertrekt!

Als het land van bestemming doorstreept is, kan een tijdelijke uitbreiding gevraagd worden. Neem contact op met jouw verzekeraar!

WIE IS ER GEDEKT VOOR DE SCHADE DIE HIJ VEROORZAAKT?

De BA-autoverzekering dekt de aansprakelijkheid van:

  • de eigenaar van de auto;
  • de persoon die de verzekering heeft afgesloten;
  • de bestuurder die de auto leent;
  • de passagiers;
  • de werkgever als de bestuurder de auto gebruikt voor zijn werk.

Als je auto gestolen wordt, en de dief veroorzaakt een ongeval, is de aansprakelijkheid van de dief niet verzekerd. Vanzelfspreken ben je zelf ook niet aansprakelijk, al moet je natuurlijk wel de diefstal aangeven bij de politie. Slachtoffers van het ongeval kunnen voor een schadevergoeding aankloppen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.