Welke verkeersbelastingen betaal ik bij de aankoop van een oldtimer?

14/07/2022

Alle voertuigen die minstens 30 jaar in het verkeer gebracht zijn, worden voor de jaarlijkse verkeersbelasting en de BIV forfaitair belast. 

Het feit dat een voertuig ingeschreven is onder een O-nummerplaat betekent niet noodzakelijk dat het voertuig forfaitair belast wordt.

De voorwaarden voor een inschrijving als oldtimer en de criteria om forfaitair belast te worden vallen niet samen.

Jaarlijkse verkeersbelasting

Als uw voertuig minstens 30 jaar geleden in het verkeer gebracht werd, betaalt u de forfaitaire verkeersbelasting.

De forfaitaire verkeersbelasting:

  • is niet afhankelijk van een inschrijving onder de specifieke oldtimer-nummerplaat (O-plaat)
  • wordt toegekend op basis van de ouderdom van het voertuig. De datum van eerste inschrijving bepaalt de ouderdom van het voertuig en niet het bouwjaar van het voertuig.

Procedure

Na de inschrijving van uw voertuig bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV), stelt de DIV de Vlaamse Belastingdienst op de hoogte van uw inschrijving.

  • U krijgt van de Vlaamse Belastingdienst automatisch jaarlijks een aanslagbiljet met een overschrijvingsformulier zolang uw voertuig blijft ingeschreven.
  • U betaalt de forfaitaire verkeersbelasting vanaf de eerste dag van de maand van inschrijving dat uw voertuig aan de leeftijdsvoorwaarde voldoet.

Bedrag

  • De forfaitaire verkeersbelasting bedraagt 38,63 euro euro. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd op 1 juli.
  • Bij een forfaitaire verkeersbelasting komt u niet in aanmerking voor een teruggave van de verkeersbelasting bij schrapping van uw nummerplaat of wissing van uw voertuig.

Voorwaarden Forfaitaire jaarlijkse verkeersbelasting

  • oldtimer
  • langer dan 30 jaar in het verkeer

Belasting op inverkeerstelling

Als uw voertuig minstens 30 jaar geleden in het verkeer gebracht werd, betaalt u de forfaitaire belasting op inverkeerstelling.

De forfaitaire belasting op inverkeerstelling (BIV) voor oldtimers is een eenmalig vast bedrag dat iedere eigenaar van een oldtimer moet betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België.

De forfaitaire belasting op inverkeerstelling:

  • is niet afhankelijk van een inschrijving onder de specifieke oldtimer-nummerplaat (O-plaat)
  • wordt toegekend op basis van de ouderdom van het voertuig. De datum van eerste inschrijving bepaalt de ouderdom van het voertuig en niet het bouwjaar van het voertuig.

Procedure

Na de inschrijving van uw voertuig bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) ontvangt u van de Vlaamse Belastingdienst automatisch een aanslagbiljet.

Na ontvangst van het aanslagbiljet hebt u 2 maanden de tijd om de BIV te betalen.

Bedrag

De forfaitaire belasting op inverkeerstelling bedraagt sinds 1-07-2021 46,23 euro. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd op 1 juli.

De forfaitaire belasting op inverkeerstelling (BIV) voor voertuigen die minstens 30 jaar in het verkeer gebracht zijn, is een eenmalig vast bedrag…

 

bron: https://www.vlaanderen.be/welke-verkeersbelastingen-betaal-ik-bij-de-aankoop-van-een-oldtimer