Wat als er conflicten ontstaan tussen ouders en grootouders?

21/06/2022

Soms ontstaan er conflicten tussen ouders en grootouders. De kleinkinderen staan dan in het brandpunt van ruzies tussen volwassenen, waarbij de grootouders menen het recht te hebben om hen te zien en de ouders het contact tussen grootouders en kleinkinderen weigeren.

Maar wat zeggen de wet en de rechter hierover?

De sleutel in deze kwestie is te vinden in artikel 375bis van het Burgerlijk Wetboek, dat als volgt luidt: 'De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Alle broers en zussen hebben op elke leeftijd het recht persoonlijk contact met elkaar te onderhouden. Datzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft.

Bij gebreke van een overeenkomst tussen de partijen, wordt over de uitoefening van dat recht in het belang van het kind op verzoek van de partijen of van de procureur des Konings beslist door de familierechtbank. De familierechtbank weigert de uitoefening van het recht op persoonlijk contact enkel als de uitoefening van het recht ingaat tegen het belang van het kind.'

In dit artikel van het Burgerlijk Wetboek worden verschillende belangrijke feiten belicht:

1. Ten eerste het feit dat het recht op persoonlijk contact niet uitsluitend aan grootouders is voorbehouden. Elke persoon die een bijzondere affectieve band met het kind kan aantonen, kan zich op dit recht beroepen, bv. een tante, een oom, de nieuwe partner van grootmoeder enz.

Alleen grootouders hoeven echter geen bijzondere affectieve band aan te tonen. Grootouders beschikken over een zogenaamd principieel recht. Elke andere persoon die zich op het recht op persoonlijk contact wil beroepen, moet voor de rechter aantonen dat hij een bijzondere band met het kind heeft.

2. Recht op persoonlijk contact is niet hetzelfde als ‘ouderlijk gezag’! Alleen ouders hebben het ouderlijk gezag, d.w.z. het recht om belangrijke beslissingen over hun kinderen te nemen. Het ouderlijk gezag wordt gezamenlijk uitgeoefend, beide ouders moeten het eens zijn over belangrijke beslissingen.

Grootouders hebben dit ouderlijk gezag niet. Zij kunnen dus niet in de plaats van de ouders de school van hun kleinkinderen kiezen, hun huisvesting, hun gezondheid regelen enz.

3. Het laatste en zeker het belangrijkste punt dat moet worden benadrukt, is dat elke beslissing van de rechter op dit vlak moet worden genomen in het belang van het kind. Dit is een basisprincipe: er kan geen beslissing worden genomen als die tegen het belang van het kind ingaat.

Elke gezinssituatie, elk conflict is anders en moet per geval worden geanalyseerd om uit te maken of dit recht op persoonlijk contact al dan niet in het belang van het kind is.

Zo werden al de volgende beslissingen genomen:

- De familierechter oordeelde dat het in strijd was met het belang van het kind om het recht op persoonlijk contact van de grootmoeder toe te staan, gelet op haar alcoholverslaving en gelet op het loyaliteitsconflict waarin het kind betrokken zou raken (Familierechtbank van Waals-Brabant (26e kamer), 02/06/2015);

- Ook oordeelde de familierechter dat, gelet op de conflicten tussen de volwassenen, de ontmoetingen met de grootouders een bron van leed waren voor het kind, dat geconfronteerd wordt met een reëel loyaliteitsconflict (Familierechtbank van Henegouwen (27e kamer.), 20 maart 2017);

- Daarentegen aanvaardde de rechter een bezoekrecht bij de grootmoeder op grond van het feit dat het kind daar emotionele steun vond die nuttig was voor zijn evenwicht (Burg. Rb. Nijvel (1e kamer), 6 oktober 1981);

- Het recht op persoonlijk contact werd ook toegekend aan grootouders wanneer een van de ouders niet (meer) betrokken is bij de relatie met het kind.

De polis ‘Conflicten BeneFisc’ beschermt u

DAS verleent rechtsbijstand aan zowel grootouders als ouders via de waarborg ‘Personen- en familierecht’ die gedekt is in de polis ‘Conflicten Benefisc’ en die ook is opgenomen in de vroegere polis ‘All Risk Conflicten’.

Wilt u meer informatie over deze producten? Neem dan contact met ons kantoor.