Commissie Mobiliteit van het Vlaamse Parlement keurt herkeuring in garages goed

02/05/2024

Het gaat om een proefproject van vijf jaar dat nog eens met vijf jaar kan worden verlengd. In eerste instantie zullen herkeuringen in aanmerking komen waarvoor geen meettoestellen nodig zijn, zodat de herstellers niet moeten investeren. Het gaat dan voornamelijk over gebreken aan banden, spiegels, lichten en ruiten. Daarna kunnen ook herkeuringen met meettoestellen in aanmerking komen, zoals de afstelling van de koplampen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) rekent erop dat op kruissnelheid ongeveer 300.000 herkeuringen kunnen verschuiven van de keuringsinstellingen naar erkende herstellers.

Volgende week wil de minister met de sector rond de tafel zitten om de uitvoeringsbesluiten uit te werken. Daarna kan het decreet naar het parlement. In het meest optimistische scenario kan de maatregel op 1 januari 2025 in werking treden.

“Hiermee verlichten we enerzijds de druk op de erkende keuringsinstellingen en vergroten we anderzijds het comfort voor de klant, die binnenkort niet langer opnieuw naar de keuring moet nadat een vastgesteld gebrek aan zijn voertuig werd hersteld door een erkend hersteller”, zegt Peeters.

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240301_94094779