Carpooling zit in de lift

18/10/2022

Elke trimester publiceert Vias Institute een dashboard (www.vias-modalsplit.be) waar de belangrijkste recente evoluties op het vlak van mobiliteit in België terug te vinden zijn. De barometer geeft informatie over de verdeling van de vervoerswijzen voor verplaatsingen in België. Dit zijn de belangrijkste resultaten voor de eerste 8 maanden van het jaar.

  • Carpooling zit in de lift

De meest opvallende trend in deze barometer is ongetwijfeld het groeiende succes van carpoolen. Het aantal afgelegde kilometers is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2021 en ligt 38% hoger dan in de eerste 8 maanden van 2019. Het aandeel afgelegde kilometers door mensen die carpoolen is gestegen van bijna 7% vóór de pandemie tot 11% in 2022.

De stijging van de brandstofprijzen verklaart voor een deel dit nieuwe verschijnsel. Het wordt ook steeds gemakkelijker om carpooling te organiseren, gezien de toename van het aantal carpoolparkings langs de hoofdwegen. Vele online platformen maken het steeds makkelijker om carpooling te vergemakkelijken tussen mensen die elkaar niet kennen.

  • 18% minder kilometers afgelegd in vergelijking met 2019

Hoewel er een logische stijging is van ons verkeer ten opzichte van vorig jaar, is het verkeer nog altijd niet op het niveau van voor de gezondheidscrisis.

Het aantal afgelegde kilometers is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Tijdens de eerste 8 maanden van dit jaar werden in België dagelijks gemiddeld 300 miljoen kilometers afgelegd. Dit is een stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2021 (+13%), maar het is nog steeds 18% minder dan in 2019.

Het gemiddeld aantal afgelegde kilometers per persoon per dag bedraagt 33 km, een stijging ten opzichte van de eerste 8 maanden van 2021 (29 km per dag), maar is nog steeds lager dan het daggemiddelde van de eerste 8 maanden van 2019 (41 km).

  • Het aandeel van fietsen is toegenomen.

We zien een ‘modal shift’ wanneer het aandeel van alle afgelegde kilometers per vervoersmiddel wordt geanalyseerd. Sommige autoritten van voor de pandemie worden nu gemaakt met meer actieve vervoerswijzen (met name de fiets). Het zachte weer in de lente en de zomer van dit jaar kan hierin een rol hebben gespeeld, net als de stijging van de brandstofprijzen.