Premies brandverzekering 2022 stijgen met 8,6% tegenover 2021

12/07/2022

ABEX-index stijgt, uw premie brandverzekering dus ook?

De zgn. ABEX-index stijgt in juli 2022 naar 954 tegenover 878  in juli 2021. Dat is een stijging van 8,6% op een jaar tijd, een inflatiecijfer dat kan tellen. Maar wat betekent dat voor u? In welke mate heeft u last van die stijgende index?

De ABEX-index

Wat is dat? De ABEX-index is een index die halfjaarlijks bepaald wordt door bouwexperten en de kostprijs van het bouwen weerspiegelt. Door de toegenomen energienormen bij verbouwing en nieuwbouw, stijgt die kostprijs de laatste jaren sowieso al fors. Dit jaar komt er ook nog eens de inflatie bovenop. Met almaar stijgende materiaalkosten en loonlasten kon het niet anders dan dat de ABEX voor juli fors stijgt.

Daar heeft u niets mee te maken? Zo lijkt het misschien, maar dat klopt niet. Iedereen die namelijk een brandpolis onderschreven heeft, zal helaas de gevolgen ervan voelen.

Bepaalt mee premie brandverzekering

Verzekerd kapitaal. In de meeste brandverzekeringen wordt een ‘verzekerd kapitaal’ vermeld. Dat kapitaal moet volstaan om bij een totaal verlies het gebouw weer op te bouwen zoals voorheen, maar rekening houdend met de nieuwe bouwnormen. U bent dus verzekerd voor de ‘heropbouwwaarde’.

... is gekoppeld aan de ABEX-index. Nu zijn we er... Om er zeker van te zijn dat de verzekerde som ook in de toekomst volstaat om uw woning herop te bouwen bij schade, wordt het verzekerd kapitaal gekoppeld aan de ABEX-index.

... en heeft invloed op uw premie. De premie van uw brandverzekering is immers gekoppeld aan de verzekerde som en dat betekent dat bij een stijging van de ABEX-index niet alleen uw kapitaal in verhouding toeneemt, maar ook dat uw premie brandverzekering stijgt.

Dus meer premie te betalen? Die premiestijging wordt doorgerekend op de jaarlijkse vervaldag. Is dat bv. in juni, dan wordt uw premie nog gebaseerd op de huidige ABEX-index, nl. 906. Moet u uw brandverzekering in augustus betalen, dan zal u de hogere premie al aangerekend krijgen.

Wat kunt u eventueel doen?

Premie gespreid betalen? Dat zou een piste kunnen zijn. Verzekeraars rekenen daar in principe wel kosten voor aan, maar met een domiciliëring kan die spreiding gratis. Sommige verzekeraars bieden bij pakketpolissen, waar meerdere verzekeringspolissen gebundeld worden, ook een gratis spreiding aan.

Verhogen vrijstelling? Een tweede hulpmiddel is het verhogen van uw vrijstelling om de premie te laten zakken. Dat kan in bepaalde gevallen interessant zijn, maar vraag uw verzekeringsadviseur zeker om advies daarover.

Bepaalde waarborgen schrappen? Dat zou ook een mogelijkheid zijn, maar uiteraard moet u daar uiterst voorzichtig mee zijn. Vraag dan ook steeds advies vóór u deze stap overweegt.

Geen verzekerd kapitaal? Dat is geen oplossing, hoewel die polissen wel degelijk bestaan. In dergelijke polissen staat dan dat de verzekerde waarde gelijk is aan de waarde van het gebouw op het ogenblik van het schadegeval. De formulering kan anders zijn, maar het komt erop neer dat uw pand in beginsel correct verzekerd is. Evenwel is er ook hier een verhoging van toepassing, want die wordt rechtstreeks op de premie aangerekend.

De ABEX-index is een soort bouwindex gebruikt om het verzekerd kapitaal en dus de heropbouwwaarde van uw woning te berekenen. Door de stijging van die index stijgt ook uw premie brandverzekering vanaf de jaarvervaldag na juli. Buiten een gespreide premiebetaling of het verhogen van uw vrijstelling, kunt u daar niet veel aan veranderen.

bron: https://www.mijntipsenadvies.be/