Vanaf 2023 verplichte keuring van motorfietsen bij verkoop en na ongeval

19/12/2022

Technische keuring van motorfietsen

Op 1 januari 2023 voert Vlaanderen de motorfietskeuring in, meer specifiek voor motorfietsen boven de 125 cc voor de tweedehandsverkoop en na een ongeval. Motorfietsen worden dus niet standaard onderworpen aan een periodieke keuring. De motorfietsen worden technisch gekeurd op hun veiligheid, milieu- en geluidsimpact.

De beslissing van de Vlaamse regering is een omzetting van een Europese richtlijn. Het achterliggende doel daarvan is de verkeersveiligheid verhogen. Tegen de richtlijn was er eerder dit jaar nog protest gekomen van een groep motorrijders. Zij vreesden dat alle scooters en motoren elke twee jaar een periodieke keuring zouden moeten ondergaan. Volgens Peeters past de maatregel binnen het nieuwe Vlaamse Verkeersveiligheidsplan met de centrale ambitie om het aantal verkeersdoden tegen 2050 tot 0 te herleiden

Die gevreesde periodieke keuring komt er dus niet. Wel zullen motoren vanaf 2023 een technische keuring moeten ondergaan wanneer ze verkocht worden of na een ongeval. Volgens minister Peeters zou het jaarlijks gaan om 30.000 keuringen voor verkoop en ongeveer 200 keuringen na een ongeval.

Niet alle soorten motorfietsen

Niet alle soorten motorfietsen vallen onder de nieuwe verplichting. Concreet gaat het om:

  • motorfietsen, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc,
  • elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur.

Lichtere motorfietsen moeten vooralsnog niet naar de keuring.

Kostprijs

De motorfietskeuring bedraagt 48,10 euro.

Spreiding keuringscentra

Verwacht wordt dat jaarlijks ongeveer 30.000 keuringen voor verkoop en zo’n 200 keuringen na ongeval zullen gebeuren. De motorfietskeuring zal plaatsvinden in ruim de helft van de keuringscentra, met een mooie geografische spreiding over heel Vlaanderen.

Op 1 januari 2023 wordt gestart in Alken, Antwerpen-Deurne, As, Brakel, Brugge, Dendermonde, Diest, Diksmuide, Geel, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Rotselaar, Wondelgem, Zellik en Zwevegem.

Vanuit klantgedrevenheid breiden de keuringsondernemingen dit gradueel verder uit naar Antwerpen-Noorderlaan, Eeklo, Hechtel-Eksel, Ieper, Kontich, Malle, Roeselare, Stekene, Tienen, Willebroek, Zemst en Zwijnaarde. Het is de ambitie om vanaf 1 maart 2023 operationeel te zijn in al deze keuringsstations.

De motorfietskeuring zal steeds op afspraak gebeuren, via de website of via het callcenter van de keuringsondernemingen.

 

bron: https://www.vlaanderen.be/technische-keuring-van-voertuigen/technische-keuring-van-motorfietsen